Project P1 – Case Study

AokiCaseStudy

Louis Vuitton Roppongi Hills Store.

Jun Aoki, 2004. Tokyo, Japan.

The following curtain wall system is composed of 28,000 transparent glass tubes and 2 reflective perforated steel panels. The combination of these elements create different degrees of transparency and opacity, whether the viewer is standing indoors or outdoors. These conditions are also contingent on natural factors, especially sunlight. In my project there are multiple opportunities for exploring different forms, but in this case study, the circular patter is associated with the Louis Vuitton Logo / Branding.

I see this as an excellent option for skyscraper construction because it creates a vary public interaction with its surroundings, whether with nature or urban surroundings. For examples, the view from the exterior depends on the interior conditions; while the interior view is also vary much contingent on the exterior conditions. Author Farshid Moussavi describes the ‘affect’ of this system as kinetic because it is dependent on the viewers position; moving as the viewer moves. The urban environment is also very kinetic.

1 Comments.

  1. This is a very interesting building! I really enjoy the interaction between the exterior and interior spaces. The glass tubes are an interesting way of allowing outsiders to view in, yet it still restricts complete vision, making those who pass by more interested in coming inside. It is also very aesthetically pleasing.