Author Archives: 03 Elias Lewis

Final Presentation 03 Elias Lewis/01 Jacob Klapper

Skyscraper Final

P3: Klapper/Lewis Fabrication

cut pdf

After a few modifications on the skin, we imported the skyscraper from Maya to Rhino. To fabricate the upper portion of the tower, we took contours at regular intervals to make the floor plates. To make the skin, we used a panelizing grasshopper script and created flat, perforated plates to wrap around the building. The panels were unrolled, flattened, and sent to Autocad to make laser-cutting vectors. The chipboard pieces will then be folded and glued to make the prototype of the top portion of the tower.

Curve/Utility/Project (P3 Elias Lewis 03)

The project tool is used to place curves on a polysurface. This is helpful to place a curve on a rounded surface. The three necessary inputs are the curve itself, the polysurface the curve will project onto, and a directional vector to orient the curve towards the object. The vector can be taken from a curve or the vector function in Grasshopper. By default, the curve will also appear on the back of the object. If the curve goes off the edge of the surface, the curve will mirror itself and close to make one curve. One function that can be used following the project tool is the extrude tool to make a surface protrude from the surface.


Grasshopper Project Tool Rhino Project Tool Example

P2: Elias Lewis 03, Jacob Klapper 01

p1_Elias Lewis_03

London City Hall, by Norman Foster, was built in 2002 along the Thames riverbank.  The building takes on a modified sphere shape, like a leaning egg pointing south, and stands 10 stories tall.  The building envelope is clear glass, allowing views out of the building towards the Thames and the Tower of London.  People can also look in at the people working for government, giving a sense of transparency about the governing authority.  Another highlight of the building is the spiral staircase that ascends the full height of the building.  The offices are also visible from the staircase, adding to the feeling of transparency.

The building attempts to be green through a number of design choices.  One way is by having less surface area, approximately 25% less than a traditional rectangular building.  The slight offset of the floors also provides shading to the floors below.

This project is useful to study for interior space and architecture because it provides interesting moments as a visitor travels through the space.  Instead of taking an elevator to the exhibition space and observation deck at the top, the visitor can journey up the spiral walkway and see the river view grow as he ascends.  The building also does not have a traditional front, which makes it pleasing to look at from any angle.