Author Archives: 02 Eric Blyth

p4 _ Eric Blyth and Sebastian Beck _ 02

We used primarily rhino to model this modified version of our original skyscraper. The final model will be constructed of basswood horizontal rings and plexi glass structural ribs. These components were derived by slicing our model at certain increments horizontally and radially for the ribs. By slotting each piece to receive the corresponding perpendicular components, we obtain a clean waffle effect along both the exterior and the undulating interior facades.

curve / division / curve frame

The curve frame tool is designed to extrude a series of “framing members” along a specified curve. This allows you to adjust the shape and size of the extruded curve as well as the length and direction of the extrusion. By attaching a slider to the curve frame tool, you can control the point along the curve at which the shape is extruded. Here is the grasshopper file: curve frame

p2_Eric Blyth and Sebastian Beck_02

p1_Eric Blyth_02

Often times the building skin is overlooked and undeveloped in comparison to the interior it surrounds. However when applied correctly, the design scheme can inform the design of the facade. In this example, Bjarke Ingles Group uses the facade on the underground parking structure to enhance the mountain metaphor being applied to their Vertical Suburbia in Copenhagen. Using 6 different size holes, an image of Mt. Everest is projected onto the perforated steel cladding. From the interior, the screen appears as an organic patterning spanning the facade, and from the exterior a stunning black and white image. Not only is this aesthetically beautiful but it also serves practical purposes for ventilation and natural light in the parking garage. The holes allow breezes to blow in while preventing any precipitation from entering.

BIG also uses this perforation method in their Danish Pavilion in China, this time expressing the structural forces going through the facade. The degree of stress on the steel screen determines the size and amount of perforation. Similar to the previous project, these perforations serve as sources of ventilation and natural light as well as a reflection of the movement of visitors and bikes on the interior.