Final_melina carneiro brandao pereira

Creating Green Space

Site and Volumetric Strategies | My first reaction to the Fulton Cold Storage building project and the fact that it was going to become a commercial building for offices was that it needed a good strategy for access to daylight. The building has a very large floor plate, 120′ deep by 300′ in length. At the same time, the building was also located in an area that lacked green space as shown in the diagram below. My first strategy was to carve out a atrium space for the building, opening up to sunlight. The atrium was located centered on the mass of the building responding to the existing bilateral symmetry of the site. The lowest level was to contain a public green space, visually connected to the elevated green space on the roof level of the amenities building. This green space was in its turn extended to the interior of the atrium space liking it to all the office levels as well as to the rooftop garden space.The building also had an unfortunate East-West orientation, making the thermal conditions very challenging to control. To counter act this condition the atrium was used to function as a buffer zone in the building. In the summer time, the atrium would serve as a means for stacked ventilation, letting in fresh air through the roof top level of the amenities building, and being exhausted through the atrium roof. Louvers would also be used to block some of the direct heat gain from the south, yet mirrors would still be used to reflect some light down into the space, letting in light but controlling heat gains. This ventilated condition could also be used during the night time so that the building could absorb the coolness of the night and slowly release during the day. This thermal mass concept allowed through the solid tower, which was also maintained as a mass for vertical circulation within the building, would still be functional in the winter times. Louvers would be opened, winds blocked, but the garden spaces would still be able to keep some of the warmth absorbed throughout the day within the space. Facade Strategy | To accompany these volumetric strategies, a building facade was developed to also be able to control the light entering the building. I was inspired by the idea of polarization and its most common example, the overlaying of Polaroids.

http://www.physicsclassroom.com/class/light/u12l1e.cfm

http://www.freepatentsonline.com/6918312.html

To bring this idea to fruition I spent time developing a folding system that performed while closed, as well as while opened. With the large East-West orientation in mind, I decided to use this system to create a folding mechanism that could be used as louvers to help keep some of the glare off the building whilst still provide freer views out. The first scheme I developed had a checker appearance, reminiscent of the previous rectangular geometry of the brick facade. This scheme required too much space between the exterior shades and the building, leaving a very large open unused space.

First scheme

In the design development, the interior side was dropped. The folded mechanism was was changed to be left “semi open” to create a more interesting formal quality. The larger pattern on the building facade were a result of a parameter embedded in a curtain wall family in Revit. The parameters controlled the size of the individual panels within the 12′ curtain wall width. Another level of parameters, which were developed in Rhino and Grasshopper as a response to the image of the solar analysis, were used to populate these panels with different kinds of perforated metal sheets. The Grasshopper script was used to develop the size of these perforations. Where they were smallest, and therefore solar radiation was greatest, PV panels would be applied to collect sunlight and use it for lighting the exterior of the building much like the Green Pix building in Beijing which I analyzed as a possible precedent for this project early in the quarter.Overall Building | The building when closed would be able to show the pattern created by the facade, yet the smaller perforations would be more noticeable in the interior spaces. The folded panels also increased the performance of the Photovoltaic panels, which would be applied in the ones that face south, while the ones that face north would have a larger perforation of panels.

Closed Louvers

Open louvers

Interior views towards the East

Next Steps | As I work towards the further development of this project, there are two main issues I will address. The green space on the building’s roof top will become noticeable for those approaching the building by lowering the highest panels, and by adding higher vegetation elements such as trees. This way the green visible space will give a hint of what is inside. In regards to the exterior skin, its parametric conditions of denser to diffuse panels will also be made more apparent. For this, I will explore two possibilities and choose the one that has a better performance. The first will be to work with a gradient of one solid color to highlight the different types of panels that make up the facade but maintain the current parameter of perforation and the second will be to work with a larger pattern of perforations.

Final Presentation | MCBP_Studio_A11

P2_GIS Analysis

Here is the link for the Chicago GIS Analysis: http://dl.dropbox.com/u/14554043/FINAL%20GIS%20CHICAGO.pdf

p1_melina c b pereira_001

Green PIX by Simone Giostra & Partners and Arup Engineering

"Zero Energy Media Wall"

"PV cells embedded in glass"

This building houses the Xicui Entertainment Complex, a center for digital media art in Beijing. The building not only has interior exhibition spaces, but also has an exterior curtain wall system to display digital art. The system absorbs light during the day, through integrated photovoltaic cells that produce energy to light up a large LED screen after dark. The screen has been used by different curators at the museum to display videos by various international artists.

The wall panels are made up of glass and laminated PV cells. Their arrangement are a direct response to the interior programmatic requirements, i.e. denser at times and more dispersed at other times when more natural light needs to enter the building.

I believe this project has an interesting performative aesthetic especially because of the passive system that supports it. I would like study this performative aspect of the facade for the Fulton Storage building to possibly use it as a branding opportunity for the developer’s intended client – a high-tech and young firm such as Google. At the same time, I believe that other qualities would have to be studied to better fulfill the requirements for an office space and to have an effective response in the city of Chicago.

Sources:
http://www.greenpix.org/
http://www.worldbuildingsdirectory.com/project.cfm?id=981
http://www.sgp-architects.com/base_01.html

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=W1E0LPqosDc&feature=player_embedded