Author Archives: Zak Kolada

Naples Event Center

Web

The Naples Event Space features a vast roof system that twists and lifts the user through the building as users travel from the ground floor to the second story ballroom. Cutting down on solar gain in Florida is a design priority but unimpeded views of the Gulf of Mexico are also desirable; a compromise is reached through a combination of controlled apertures, shading devices and exposed structure.

Design Development

perspexterior  skin stairs

P9: Building Skin

edisedis2This structure was evaluated for exposure to sunlight throughout the year revealing a pattern which informs the final building skin. The red portions of the building receive the most sunlight while the blue portions receive the least amount of sunlight. In Florida, protection from the sun is key to energy savings and user comfort, in this scheme the roof opens up to receive indirect sunlight rather than have openings which accept intense sun rays. The large ballroom gazing on the north and south side are protected from the sun as the roof acts as a shading devise which allows for views of the ocean.

skin3

Scheme #2 is has fewer openings than #1 and the clearer gradient of apertures guides the users up into the ballroom.

skin4

Scheme #3 is accepting the sunlight into the foyer which would otherwise be dark. The ballroom is not receiving any direct light, just light from the glazing on the battered walls. Sunlight reflecting off the ocean may be sufficient for the ballroom which would make this scheme the most reactive to its surroundings.

skin5

Scheme #4 uses the same logic as 3 but uses circular apertures to reinforce a gradient transition from wall to roof and foyer to ballroom.


 

If a more conventional method were used for this project the twisting wall to roof connection would likely be a simple roof.  Calculating solar gains would likely determine the roof receives too much sunlight and a sunroof would be used sparingly if at all. The twisting mechanism creates tension between two major spaces that a linear space could not achieve. This space is intended to surprise the user as the transition from an enclosed area to one where the ocean can be viewed from every window and sunlight is plentiful.

This approach might be problematic soon because it is ignoring structure and how the openings will react to the presence of large structural members. Also choosing to light one space and not another creates drama but also makes one space more enjoyable than the other which in an event setting might make a certain space crowded. Too much light can be an issue as well so finding an happy medium will be key, reading under a tree with scattered sunlight through the leaves will be the intention. The west facing glazing is to frame the sun setting over the ocean but will also be a major glare issue so additional shading devises will be considered.

 

P8: Midterm

3. Diagram-01PDF KOLADA

P7: Schematic design

Site Plan + Ground Level-01Image converted using ifftoanyImage converted using ifftoany

Image converted using ifftoanyImage converted using ifftoany

P6: Concept Design

Hidden Line-01-01

P5: Programming and Site Analysis

Function # of Spaces Occupancy SF Dimension Adjacency
Foyer 1 100 400 40′ x 15′ Entrance
Lounge 1 100 1000 40′ x 25′ Ballroom
Ballroom 1 400 8000 200′ x 40′ Bar, Area for Buffet
Deck 1 50 500 8′ x 60′ Ballroom, Ocean View
Kitchen 1 25 2000 40′ x 50′ Ballroom, Loading Dock
Conference Room 2 14 300 23′ x 13′ Foyer
Suites 4 7 150 11.5′ x 13′ Foyer
Ballroom Storage 1 N/A 400 20′ x 20′ Ballroom
Kitchen Storage 1 N/A 400 20′ x 20′ Kitchen
Women’s Bathroom 2 5.3 450 9′ x 25′ Ballroom + Foyer
Men’s Bathroom 2 5.3 450 9′ x 25′ Ballroom + Foyer

Existing Site Plan-01

 

Millipede: Optimized Structure Based on Stress

Vector-01

 

COMPAREBefore_AfterImage SampleScript2

 

Rhino

Grasshopper

Image for Image Sampler

Image for Image Sampler

Structure is typically the most expensive system in a building and when optimized, money is saved for the client. Finding specific stresses in a structure is key to knowing where to strengthen or weaken this system, which is exactly what the grasshopper plugin Millipede is used for. This plugin takes basic structural inputs into a “solver” and that information is manipulated into many results or outputs. Inputs for the solver include supports, loads, and materials while the outputs are more complex but generally include a variety stress and material manipulation. This system is superior to an analog process because all of the calculations are automatic and there is a potential to use the Galapagos component which selects the best iteration.

For this experiment, a simple arch was created without any load other than the structures own weight. Once the support was determined to be a ground plane, the maximum stress was determined to be an area that was high from the support plane and relatively far from the supports. Now that the structure is evaluated on based its stresses, creating a more efficient structure is possible. The highest stressed areas will require the most structure while the lowest stressed areas require the least amount of structure. Based on this knowledge, areas are pinpointed to remove material to cut down on structure costs.

This program requires a structure to be divided into multiple pieces so each piece may be evaluated on its own. We take each piece’s center and create a circular void which is dependent on a color/stress. A piece that has high stress will need the most structure so this void is small while a piece that has low stress has minimal structure. This process ensures the structure is efficient and responds to the geometry of structure. Of course this is the theory of my experiment, this is executed slightly different.

Once we have all of the colors assigned, a screenshot was taken for a color sampler in grasshopper. This screenshot is converted to black and white, blurred, and darken. The darkest value results in a small void while a light value will result in a larger void. With these void established, they can be applied to our original shape to create a final, optimized shape. This process is simply evaluating which parts of the structure is truly necessary and which can be eliminated. This perforated surface can be reevaluated using the same process again to add more structure where needed until an ideal surface is found. This program tells us that the new perforated skin has less stress than the solid sheet would have which is a win-win because it saves material and is more efficient.

Assignment 3

Vector Drawings 1+2-01-01 Structure-01

Assignment 2

Final Compo-01