Layer Explorer

layer 1 title


Fort Ancient is an archaeological research site that is outlined by the Indian mounds. In its culture, there are many aspect of the idea of “layers” at this historical site. In archaeological practice, researchers dig down the layers of earth to discover ancient artifacts. Native Americans built mounds by putting layers of earth on top of the dead person’s dwelling. History of the site is told through the layers of dirt made of various compositions. The idea of “layers” is important in the physical and visual interaction with the site experienced by the researchers and the Native Americans.

As a result of searching for the most effective way to educate the visitors about Fort Ancient by taking advantage of the nature of an architectural experience, I arrived at my design “Layer Explore.”

Built along the slope, the building is made by layers that sit on top of one another and creates stepping that form interior and exterior spaces due to their gradually varying shape that are based on joined hexagons. To get to the entrance of the museum “exploratory layers,” you approach down the layers on the outside steps facing the gorgeous view that Fort Ancient offers on the hillside. Then you enter inside the “exploratory layers” and the journey begins.  The exhibit is interactive with artifacts sitting on the layers on the perimeter, and the artifacts become newer and newer as you go up the layers, correlated to the layers of earth surrounding these sculpted layers that house the discovered artifacts.

The researchers’ village is made of multiple hexagons as well. However, in order to create the sense of the present world, all the buildings sit on top of a flat land in a configuration where they are apart from one another, which also creates privacy and separate functions of everyday life.


Schemes Layer 1 and 2
Schematic design
Prefinal Site plan
Prefinal Exploded Layers
Prefinal layer formation diagram

Zone 3 Revit Site

http://www.daapspace.daap.uc.edu/files/download/osadaso/y7udreru6pa_k5hpoDQ5htv-SjmUNykyHRUvO9h-6lo

Case Study_Sayoko Osada

By Maya Lin; in Miami, Florida

In the middle of bustling commercial streets on Miami Avenue in Florida, Flutter by Maya Lin creates an wavy oasis next to the a new Federal Courthouse.  Spanning 30,000 square feet across two blocks on the building’s east, the landscape is three feet tall and planted with crabgrass native to Florida.  Responding to the beach culture of the site and the form of the neighboring building, Lin envisioned this to series of grassy waves to be the surface on which the federal courthouse with a boat-like form “floats” upon.  The form was based on the ripples that waves create in the ocean floor below them.  Meanwhile, the impression of the shifting sands also implies the Native American burial mounds located in Ohio where Lin is from.  This was a surprising connection to our studio project that I found through this research, and it is interesting to see how she pulled in various aspects of this project including her own heritage.  In general, however, what I may take away from the approach that Lin took to work on Flutter are: its responsiveness to the existing structure and stark contrasts in materials and ideas.
http://www.mayalin.com/
http://rob-jordan.com/articles/mayalin.pdf

Site Analysis Link_Sayoko Osada

http://www.daapspace.daap.uc.edu/files/download/osadaso/zEaMn09-AZd0l6aHKmXfELE74PeBuPbAJjp7vf-Peec