A EXPERIENTIAL JOURNEY GOAL

To create an experiential journey that allows a visitor to engage with the entire site gaining both information and a sense of sacredness by understanding the power of the undertaking involved in the construction of the fort ancient site.  While accommodating the needs of archeologists researchers and visitors.

A EXPERIENTIAL JOURNEY SITE

1 PARKING AS A EXPERIENCE

Under the new fort ancient master plan even the act of parking your car will help to develop a deeper appreciation for the site and it’s history.

2 CONNECTION TO THE RIVER

The river dock will both mark the beginning of the assent trail and provide a resting place for boaters, hikers, and bikers.

3 MEETING THE NEEDS OF ALL

Handicap parking is located near the beginning of the assent trail allowing visitors to experience the entire journey with out ever going on a slope greater than 1:12.

Programming

The program is divided between three identical units strung along the hill and connected by a suspended canopy walk way. Although there is a mix of public and private in each building, the main public areas are at the bottom of the hill so that as the viewer reaches the actual fort ancient site. Thus, they are simply passing though the buildings rather than occupying them.

Building 1

1:entrance

2:permanent exhibit

3:accessable lodging unit

4:connection to canopy walk

5:journey stares

6:nurses station

7:employee rooms

8:admin office

9:bathroom

10:lodging unit

11:permanent exhibit

12:lodging unit

Building 2

1:entrance

2:temporary exhibit

3:accessable lodging unit

4:conection to canopy walk

5:journey stairs

6:storage

7:laundry area

8:storage

9:bathroom

10:lodging unit

11:temporary exhibit

12:lodging unit

Building 3

1:entrance

2:research library

3:accessable lodging unit

4:connection to canopy walk

5:journey stares

6:kitchen

7:librarians office

8:cafeteria

9:bathroom

10:lodging unit

11:library

12:lodging unit

Experience

Although the buildings provide a space to accommodate the programmatic needs of the museum guest , researchers and fort ancient staff, their primary purpose is to serve as a connecting experience allowing the viewer to gain elevation while feeling the mass of the earth and the density of the land. Baffled natural light helps to highlight this contrast

zone 2 and 3 with mounds in revet 2 ft increments hope it helps

http://www.daapspace.daap.uc.edu/files/download/weinstoc/UKEvAmD1WX00VU0O1pHPTw

schematic design presentation

http://www.daapspace.daap.uc.edu/files/download/weinstoc/0Ssg__NR5QLytCtWVkVzz52GHNLpYwHt1XYU3RpE7JM

it was tough to get good photos of this because of all the layers of trace but if your interested i have it in studio.

More Site Analysis

Here is a Meta Site Analise I did to try and understand what the geological implication of the initial flattening of the promontory has been, also a improved road analysis. you can see it here

case study_owen weinstein

The Nk’Mip Desert Cultural Centre by HBBH Architects, is located in a desert area of Osoyoos, British Columbia Candida. The project is a celebration of native culture, a venue for education, and a research center for endangered species in the area. The building was meant to show the relationship between the native peoples and their lands. Several strategies were used to inform the design from the landscape. One strategy employed was the to use the topography to generate and influence the plan. Topography is often neglected or seen an obstacle to be overcome on the way to a building site. The natural shape of the land is made up of enumerable small and large forces, from the gentle erosion caused by legions of insects to the massive impact of glaciers. To neglect or subsume this work of nature is to ignore the forces that are involved in the site. Possibly more than any other feature topography can help one to read the forces that act on a site as it is the living imprint of these forces.
The Nk’Mip Desert Cultural Centre engages into the landscape with part of the building literally sliding into the mountain and part of the building following the topographic lines of the site. The use of the topography to inform the building is particularly legible in plan. This building is applicable as inspiration for the Fort Ancient project for a number of reasons, not only does it have a similar program but it is built on a steeply sloping site and interfaces into the slope in a meaningful way. Additionally it uses rammed earth as a predominate material, this was a good case study for me as I am considering rammed earth as a way to reflect the poetics of hand built mounds.

information and photos from http://www.archdaily.com/10629/nkmip-desert-cultural-centre-hbbh-architects/

fort ancient site

digramscompied Lower resolution than ideal. Full file on my shared space.