Bogenschutz Fort Ancient

fort ancient is a world heritage site for one reason; mounds. in designing a building to house the artifacts and cultural history of these mounds, it need not compete with but enhance the specimens, responding to the mounds without becoming them. Visitors enter the site at the beginning, leaving their cars behind and walking a series of pathways and ramps that lead through and around the mounds eventually leading to the museum. The museum itself is a series of ramps that converge at the center, below ground level where they can view the site they’ve come to experience through a glass floor. The constantly changing levels and diagonals provide not only constant views throughout the building but also to the outside, looking past a series of semi-transparent panels. these panels encase the structure responding to programmatic and environmental conditions. The final sequence leads visitors back to what they came for, the site, through an overlook stretched out from the end of the museum.

Bogenschutz_Schematic Design

My schematic design looks at approaching the site from two paths, one short and direct with limited interaction with the mounds, one longer that becomes more of a hiking trail that wraps through and around the mounds weaving in and out as you approach the building. The ramp like pathways lead up to building that, like the mounds, is reminiscent of the Native American culture but entirely distinct from the site. The exterior is a composition of leaf-like skin pieces evoking the ancient maygrass plants. Some of the white luminescent pieces are fixed to the structure while others are connected by “finger” hinges that allow for the mechanical movement of entire sections in relation to environmental factors such as wind, sunlight, and ventilation. The structure consists of woven pieces only seen from the interior as you look up and are reminded of ancient weaving techniques. As you move the the building the exterior skin peels away and reveals a large arced window looking out over the hill to the river.

Case Study_Kate Bogenschutz

hudson_park_ped_bridge_big

The Hudson Park and Boulevard is an ongoing project started in 2010 by Michael Van Valkenburgh Associates for midtown Manhattan’s far west side. MVVA looked to provide the city with a multi-use urban space: “a curvilinear arrangement of paths, benches, and planted areas makes for a highly active circulation network that meanders through the space, increasing the sense that the park is a refuge from the city’s strictly rational ordering of sidewalks, streets, and architecture.” The most compelling part of the part is it’s integration into the site, taking into account surrounding natural forces and allowing them to drive it’s various programs including seating, vegetation, open lawns, play space, public art, and fountains. Each of these spaces places a separate but cohesive role in the project creating an active response to its environment.

MVVA link: http://www.mvvainc.com/project.php?id=56&c=urban_design

Site Analysis