Final submission – Guande Wu

My concept is simplifying the site to be a geometry shape and breaking the site to fragments. Each corner of the form will represent the view and the space of the site. I simply connect all the corners to my construction site together creating a radio form.  However, I think that the linear movement of the radio form is very limited on the ground because I do not want to break the horizontal landscape. Therefore, I designed  underground pathways to extend this movement. Functionally, the creation skylights of the path can lead people going to the museum from parking lot while they can not see views and make them curious and imagine about what Fort Ancient will look like.

I think that most challenge of this project is make the program fit inside my building because the interior space is not orthogonal. I have a hard time seeking the solution. However, I still believe that function will follows form and form can be improved based on the need of the function.

Midterm -guande Wu

Schematic design Guande Wu

Sketch Idea Guande WU

Case Study Guande Wu

OUTrial house by KWK PROMES

I think that this project is trying to adapt a green clearing surrounded by forest. Also, I like the idea to “carve out” a piece of the grass-covered site, move it up and treat it as the roofing to arrange all the required functions underneath. Hence, the design integrates the building and environment, and this is what I want to do in FORT ANCIENT.

Zaha Hadid – Peak CLub  in HK

(source: Flicker)

The drawing allows us to see how the planes of the walls, floors, and ceilings are atypical, meeting at odd anlgles, varying the usual 90 degrees (Pritzker Monograph, 34).  The floor and ceiling planes enrich the space. The form almost defy gravity.  The painting inspires me how to design space by tectonic elements.

Polish Pavilion for EXPO 2010

(source: http://en.expo2010.cn/c/en_gj_tpl_4.htm)

The abstract and intricate patterning on the façade is based on a Polish folk-art paper cut-out, and the purpose of the cut-out is to show the human, creativity and city of Portland, which are the exact concept of the design. Beside the concept, the strong colorful internal light through the cut-out creates incredible visual impact to all visitors. Hence, interior and exterior become united.  Therefore, I think that I can use Native American Pattern of their art works to create a facade of  the museum.