Folding Museum_Final Presentation

The concept of this design is from my observation of the site. First of all the site is huge, visitors will not experience it unless the museum forces them to. Therefore, I create the shape of the museum based on the shape of the site. The walls are folded organically instead of curved walls, because curve walls have no meaning behind and they will not blend into the landscape as well as organic folding. Nature has nothing circular or rectangular. Thus, irregularity would fit nature much better than anything else. Based on the shape of the building, how to force visitors to experience the site through the museum was one of my main focuses. From the design of frame to mass, the frame part, which is the museum exhibition area, provides a ramp and ground floor to give visitors two options of interacting with the site, either through the landscape or through the theoretical materials from the archeology and history. The ramp directs visitors to go up to the roof to observe and experience the site. The mass part is a three-story lounge area that has courtyard in the middle, which also enhances the circulation because visitors cannot occupy the space in the center; they need to move towards the edge. Concrete, translucent glass and clear glass is used for the exterior envelope of the building. Thus, it emphasizes the movement through the space from clear to fully occupy. The lounge part is located in the valley; therefore, the whole lounge building is dropped off 15 feet below the flat plain. Since, the water goes towards the valley, the landscape is redesigned to engage with small waterfall to provide an attractive garden on the back for the building and enhance the water factor of the site. The other environment factor that I was interested in is solar shading factor of for the building. Due to the fact that the walls are slopped, some areas are well shaded, but some are not. However, the use of the ramp provides shading to the space below it.

Second, the mounds are one of the significant features of a Native American site. How to provide a space that visitors can interact with mounds are very important to me. The ramp started from the beginning, which goes up to the roof that is all the way engaged with the mounds. If the visitors choose the ground level for the exhibition, they can actually walk through the paving road that I designed on the mound. Thus, visitors can easily perceive those mounds through the flow of the space.

Third, based on site analysis, the part of my site indicates a connection from open to close, public to private. I also want to enhance this condition in my building. The frame part, which is more open and public, is associated with the open space on the north side. Meanwhile, the mass part functions as lounge, which is more private and closed; thus, the building is wrapped around itself and it is also half hided under the flat plain in order to emphasize the close and narrow road condition on the south.


Midterm critique

Schematic Design

initial ideas for SCHEMATIC DESIGN

Architecture Blends in with Nature

Site_analysis