Final

Final Presentation Poster_Megan Philibin

Fort Ancient Final Poster

I had some trouble uploading my final poster to the first post. So here is an attachment of the poster.

Folding Museum_Final Presentation

The concept of this design is from my observation of the site. First of all the site is huge, visitors will not experience it unless the museum forces them to. Therefore, I create the shape of the museum based on the shape of the site. The walls are folded organically instead of curved walls, because curve walls have no meaning behind and they will not blend into the landscape as well as organic folding. Nature has nothing circular or rectangular. Thus, irregularity would fit nature much better than anything else. Based on the shape of the building, how to force visitors to experience the site through the museum was one of my main focuses. From the design of frame to mass, the frame part, which is the museum exhibition area, provides a ramp and ground floor to give visitors two options of interacting with the site, either through the landscape or through the theoretical materials from the archeology and history. The ramp directs visitors to go up to the roof to observe and experience the site. The mass part is a three-story lounge area that has courtyard in the middle, which also enhances the circulation because visitors cannot occupy the space in the center; they need to move towards the edge. Concrete, translucent glass and clear glass is used for the exterior envelope of the building. Thus, it emphasizes the movement through the space from clear to fully occupy. The lounge part is located in the valley; therefore, the whole lounge building is dropped off 15 feet below the flat plain. Since, the water goes towards the valley, the landscape is redesigned to engage with small waterfall to provide an attractive garden on the back for the building and enhance the water factor of the site. The other environment factor that I was interested in is solar shading factor of for the building. Due to the fact that the walls are slopped, some areas are well shaded, but some are not. However, the use of the ramp provides shading to the space below it.

Second, the mounds are one of the significant features of a Native American site. How to provide a space that visitors can interact with mounds are very important to me. The ramp started from the beginning, which goes up to the roof that is all the way engaged with the mounds. If the visitors choose the ground level for the exhibition, they can actually walk through the paving road that I designed on the mound. Thus, visitors can easily perceive those mounds through the flow of the space.

Third, based on site analysis, the part of my site indicates a connection from open to close, public to private. I also want to enhance this condition in my building. The frame part, which is more open and public, is associated with the open space on the north side. Meanwhile, the mass part functions as lounge, which is more private and closed; thus, the building is wrapped around itself and it is also half hided under the flat plain in order to emphasize the close and narrow road condition on the south.


Fort Ancient Final and Process

Final Poster

Fort Ancient World Heritage Lodge and Museum

Final submission – Guande Wu

My concept is simplifying the site to be a geometry shape and breaking the site to fragments. Each corner of the form will represent the view and the space of the site. I simply connect all the corners to my construction site together creating a radio form.  However, I think that the linear movement of the radio form is very limited on the ground because I do not want to break the horizontal landscape. Therefore, I designed  underground pathways to extend this movement. Functionally, the creation skylights of the path can lead people going to the museum from parking lot while they can not see views and make them curious and imagine about what Fort Ancient will look like.

I think that most challenge of this project is make the program fit inside my building because the interior space is not orthogonal. I have a hard time seeking the solution. However, I still believe that function will follows form and form can be improved based on the need of the function.

Midterm -guande Wu

Water Influencing Form

WATER INFLUENCING FORM

The inspiration for my structure came from the idea of the “floodplain” and the movement of water across surfaces.  The museum/ lodge’s function is to be a teaching experience, that takes the lessons of the Fort Ancient museum and goes further, in the way that it teaches current environmental design strategies, and relates them to ancient ways. One way that I plan to do this is through the idea of water.  Water is something that is necessary for life, and is timeless in its importance.  The vehicular progression from street to my building is along the river, which gives one opportunity to begin reflecting.  As one approaches the building, you see the water feature flowing across the ground before the entrance to the structure.  You go up the stairs which gives the opportunity to view the water from above, and you go back down after entering, like water “flowing”.  After you make your way through the museum, you look out through one wall of glass and can look back at water.

The roof shape also lends itself to the way water flows along a surface. The triangle shape developed from this, and was repeated in the roof pattern and mullions on the atrium glazing.

Final Presentation_Megan Philibin

This project is designed to add attention to, and not draw attention away from the features of the Fort Ancient archeological site. The program is split up into multiple buildings; the museum and public features are located in the central, larger building, and the lodge space is split up into multiple units within six buildings. The use of multiple buildings helps to mask the buildings and accentuate the site. The central building is veiled with a skin system that is comparable to the shape of tree roots. The skin conceals the large building mass, which in turn, draws more attention to the site, especially the natural form of the trees. The six lodges are raised off of the ground and integrated within the trees on the site to screen their mass. The site’s features and buildings are designed using polygonal shapes to mimic the complex geometries of the nature surrounding them.
The levels changes utilized in the entrance sequence into the museum and lodges force the users to experience the building design as well as the site. While inside the main building, all program leads the public to the to the heart of the first floor and up to the top two floors to experience the rich historical exhibits and the breathtaking views from the outskirts of the building. The six lodges allow to public to observe the contours of the man-made mounds and natural topography caused by the Little Miami River.

Perkins Final Project Board and Ecotect Analysis